هادی باقری دلیل توزیع زودهنگام کودهای شیمیایی را ناشی از مشکلات ناترازی انرژی که برای کارخانه های پتروشیمی در سال گذشته ایجاد شده است عنوان کرد و افزود: در حال حاضر کشاورزان می توانند از طریق سامانه و یا مراجعه به مراکز خدمات کشاورزی، حواله سهیمه کود کشاورزی را دریافت و نهاده را از کارگزاری های منطقه خود دریافت کنند.
وی توضیح داد: کارگزاری های نهاده های کشاورزی با نظارت کارشناسان مراکز خدمات کشاورزی دهستان ها کودهای شیمیای را طبق سهمیه هر کشاورز عرضه می کنند.
این مقام مسوول با اعلام این که به طور متوسط در هر شهرستان حدود ۲۵ کارگزاری تحت پوشش این شرکت توزیع نهاده های کشاورزی بویژه کودهای شیمیایی را انجام می دهد، گفت : کارگزاری ها تنها مرجع توزیع کود شیمیایی هستند و کشاورزان فقط از کارگزاری ها کود مورد نیاز و نظر خود را خریداری کنند.
بر اساس آمارهای رسمی سهمیه سالانه انواع کودهای شیمیایی برای ۷۲ نوع محصول کشاورزی استان ۱۷۵هزار تن است. کودهای پتاس، اوره و فسفات به عنوان کودهای پایه محصولات کشاورزی محسوب می شوند.
پایان برداشت محصول کشت دوم برنج در مازندران
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی مازندران با بیان این که امسال کشت پرورش رتون در ۴۰ هزار هکتار و نشا کاری مجدد برنج در ۸۰ هزار هکتار از شالیزارهای استان انجام شد، گفت: بررسی ها نشان می دهد که برداشت محصول شالی که ۹۰ درصد آن در اراضی حوزه آبریز هراز واقع در شهرستان های آمل، بابل، فریدونکنار، محمودآباد و بابلسر کشت شده بود، به اتمام رسیده است.
وی متوسط تولید شلتوک رتون و دوباره کشت در هکتار را به ترتیب یه هزارو ۸۰۰ و ۲هزار کیلو گرم عنوان کرد و افزود: با توجه به شرایط آب هوایی مناسب این میزان تولید مطلوب بوده است. ۹۵ درصد کشت دوم برنج به هر ۲ روش رتون و نشا مجدد از ارقام کیفی محلی است.
طبق آمار میانگین تولید شلتوک ارقام محلی در کشت اول در هر هکتار پنج هزارو ۵۰۰ کیلو گرم است.
کشت دوم برنج در مازندران به ۲ روش دوباره نشاء و یا دونوج (پرورش ساقه شالی) یا در اصطلاح فارسی رتون طی یک دهه گذشته بین شالیکاران مازندران تقریبا نهادینه شده است و بر اساس وضعیت آب و هوایی به خصوص روان آب های رودخانه ها کشت آن در مناطق مختلف استان متفاوت است.
معمولا برنج طارم محلی دونوج به عنوان کیفی ترین برنج با حدود ۲۰ درصد قیمت بیشتر از برنج کشت اول در بازار خرید و فروش می شود و علت بالا بودن قیمت برنج دونوج در مقایسه با دیگر ارقام، تولید آن به صورت بیولوژیکی و استفاده نکردن از سموم، برخورداری از ارزش غذایی زیاد، کیفیت بهتر و داشتن عطر و طعم مناسب تر است.
گزارش میدانی خبرنگار ایرنا از شالیکوبی های مازندران نشان می دهد که در حال حاضر برنج سفید کشت اول هر کیلو به ۲۷۰ تا ۲۸۰ هزار تومان به صورت عمده فروشی خرید و فروش می شود، برنج کشت دوم و رتون نیز با قیمت حدود ۳۱۰ تا ۳۲۰ هزار تومان عرضه می شود.
برنجکاری یکی از مهم ترین فعالیت کشاورزی در مازندران و منبع مهم درآمد کشاورزان استان است و با تولید بیش از یک میلیون تن، ۴۲ درصد برنج مورد نیاز کشور از این استان تامین میشود. استان مازندران تولید کننده ۷۲ نوع محصول زراعی و باغی است که در تولید ۱۵ محصول رتبه اول تا سوم را دارد.